Контроль за організацією харчування

/Files/images/2021/сестра.png

Медична сестра дошкільного навчального закладу відповідно до законодавства здійснює постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за безпекою харчових продуктів та готових страв; умовами та строками їх зберігання і реалізації, технологією приготування страв; виконанням норм харчування тощо. При організації харчування медичний персонал керується насамперед Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

/Files/images/2021/пп.png

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ ВДОМА

Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.

Привчайте дитину:перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;не обливатись;після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним,пояснюйте йому, що і як треба робити.

Харчування дитини підчас захворювання

/Files/images/2021/1cab125d8337a08aa45abada12971ac5.jpeg

Непримушуйте дитину їсти. Зазвичай батьки, коли під час хвороби дитина відмовляється їсти, примушують їїдоцього. Ценеправильно, адже під час недуги дитячий організм спрямовує всі сили наборотьбу іззахворюванням, аненаперетравлення їжі.

Давайте дитині багато теплого пиття
Напочатковій стадії захворювання, щозазвичай супроводжується високою температурою, дитячий організм дуже сильно зневоднюється. Тому дитині потрібно давати багато теплого пиття.

Забезпечте дитину вітаміном С
Для підтримання імунітету дитина має регулярно вживати продукти, багаті навітамін С.Джерелами вітамінуС єсвіжі овочі тафрукти. Проте цитрусові дітям слід пропонувати обережно, адже вони можуть спричинити алергію.

Годуйте дитину кашами
Каші багаті намінерали, залізо, вітаміни групиВ ірослинні білки. Найбільш цінними завмістом корисних речовин євівсяна ігречана каші, тому їхслід пропонувати дитині насамперед.

Давайте дитині молочні продукти заїїбажанням
Якщо дитина любить молоко, слід пропонувати його врізноманітних видах. Найліпше під час захворювання— молоко змедом, атакож кисломолочні продукти. Вони швидко засвоюються організмом, щопід час хвороби дуже важливо.

Вводьте м’ясо вдитячий раціон поступово
Уперіод загострення хвороби, доки тримається висока температура, діти зазвичай відмовляються від м’яса. Однак, коли пік хвороби минає, можна спробувати знову ввести його враціон. Усі м’ясні продукти пропонуйте увідварному тапротертому вигляді.

Зверніться долікаря
Якщо вдитини після одужання непідвищився апетит, шлунок несприймає їжу аждоблювання, вжодному разі невдавайтеся досамолікування. Ціпрояви можуть бути реакцією шлунково-кишкового тракту наантибіотики або бути спричинені дисбактеріозом абощо. Тому батькам слід терміново звернутися долікаря для визначення подальшої стратегії лікування дитини.

Кiлькiсть переглядiв: 360